Thursday, July 24, 2014

Chromebook


Een tijdje terug vertelde ik jullie dat mijn laptop op sterven lag en dat ik om grote rampen te voorkomen een gloedjenieuwe Chromebook had gekocht. Ik voel me nog steeds supertrots op mijn nieuwe technische snufje. Niet veel mensen wisten van het bestaan af, dus ik voelde me best een technisch persoon toen ik mensen moest uitleggen wat een Chromebook nu precies was. Omdat ik eigenlijk absoluut niet technisch ben, maar het wel leuk vind om mijn eigen kijk erop te geven, heb ik besloten om een post te maken over dit fijne, nieuwe speeltje. Ben jij benieuwd wat een Chromebook nu precies is? Lees dan snel verder! ;-)Een Chromebook is een soort laptop die volledig draait op het besturingssysteem Chrome OS van Google. Mijn Chromebook is van Samsung en lijkt ontzettend veel op een Macbook. We hebben in de winkel ook nog even staan kijken naar beide laptops en man, man, man, wat lijken ze veel op elkaar! Ik ben persoonlijk erg benieuwd of Apple nog een rechtszaak hierover gaat aanspannen, haha.

De laptop is super licht. Ik weet niet hoe veel hij precies weegt, maar je zou hem bij wijze van spreken met twee vingers kunnen optillen. Ik zou je alleen niet adviseren om dit te doen. Althans, met mijn onhandigheid ga ik het niet uittesten, hoe stevig hij ook aanvoelt ;-). Je kunt prima op deze laptop werken in de zon. Ik heb hem voor een interview meegenomen naar het strand, waar ik zonder problemen lekker heb zitten typen. Dit vind ik in vergelijking met mijn vorige laptop een ontzettende vooruitgang. Het scherm is mat en spiegelt dus niet tot nauwelijks. Mijn vorige laptop spiegelde wel heel erg, wat me soms wel kon irriteren. Je kunt dus wel begrijpen hoe blij ik was met dit mooie, matte scherm.

De Chromebook werkt megasuperdupersnel. Hij start binnen 10 seconden op en reageert ook supersnel op het toetsenbord en touchpad. Ook dit vind ik een hele verbetering in vergelijking met mijn vorige laptop. Deze bleef zeker tegen het eind aan heel vaak hangen. De Chromebook belooft nooit langzamer te worden. Hij voert updates automatisch op de achtergrond uit, zodat je nooit zelf je besturingssysteem hoeft te updaten. Je laptop groeit dus automatisch mee met de ontwikkelingen van Chrome OS.

Het grootste heikelpunt aan een Chromebook is dat je volledig online werkt (en er kan geen LAN-kabel in). Omdat het besturingssysteem van Google is, heb je ook een Google account nodig om je aan te melden bij de laptop. Je slaat je bestanden op in Google Drive, waar je overigens als je de Chromebook koopt ook 100 GB extra cloudopslag voor krijgt (tijdelijk, na 2 jaar moet je gaan betalen als je meer dan 15 GB opslag gebruikt). Er kan geen Windows op de Chromebook. Je hebt dus geen word, geen excel, geen powerpoint en ga zo maar door. Je werkt met google docs, google spreadsheets et cetera. Ik vond dit in het begin wel even eng: zou ik hier wel aan kunnen wennen? Mijn antwoord was ja, ik ben er heel snel aan gewend. Het was soms wel even uitzoeken hoe ik nu een gedownload bestand in google docs kon krijgen, maar ook dit heb ik uitgevonden en sindsdien werkt het voor mij prima! Ik moet alleen nog wel even spreadsheets (excel) uitzoeken, maar aangezien google docs praktisch hetzelfde werkt als Word, ben ik hier niet heel bang voor.

Als je geen internet hebt, kun je wel gewoon in bijvoorbeeld Google Docs werken. Hij slaat je bestand dan offline op. Zodra je online komt, wordt het automatisch opgeslagen. Je hoeft nooit bang te zijn dat je harde schijf crasht: al je bestanden staan sowieso online opgeslagen. Moet je ergens anders je bestand hebben? Geen drama's met iets naar jezelf mailen: gewoon even inloggen op je Google Drive en je kunt meteen aan de slag!

Oh en nog een ander pluspunt (het houdt maar niet op): de accu gaat SUPER lang mee. Ik kan zeker wel 6 uur zonder oplader werken. Ook dat is wat mij betreft een hele vooruitgang na mijn laptop, die het maximaal 2 uur uithield. Op een drukke schooldag, waar vaak niet echt een stopcontact in de buurt is, hoef ik dus niet bang te zijn dat mijn laptop ineens uitvalt en ik geen aantekeningen meer kan maken. De Chromebook wordt sowieso vaak voor studenten aangeraden. Op scholen is vaak wel een WiFi netwerk, waardoor je gemakkelijk van alle punten van je Chromebook gebruik kunt maken. Bovendien is de snelheid echt een pluspunt. Voor grote scripties e.d. is het misschien wel wat lastiger. Google docs heeft geen duizend mogelijkheden voor het mooi opmaken van je document. Je kunt je tekst prima typen, maar voor een spannende opmaak zou ik dan toch even uitwijken naar een laptop!

En na al dit positieve moet er toch wel een negatief puntje zijn? Voor mij zeker wel. Het duurt soms vrij lang om foto's te laden en het bewerkingsprogramma dat je standaard kunt openen als je een foto bekijkt, werkt mijns insziens ook niet erg goed. Ik heb een aantal keer geprobeerd een foto te bewerken, maar dit lukte niet goed. Na een beetje zoekwerk heb ik uitgevonden dat dit een bekend probleem is met de Chromebook. Voor mij als blogger is het wel een vervelend iets. Ik moet toch vaak foto's kunnen uitzoeken en kunnen bewerken! Bewerken doe ik sinds kort online, via pixlr.com. Dit werkt erg goed. Over het laden van foto's ben ik soms nog steeds niet erg enthousiast, maar ik heb gelezen dat Chrome OS in het afgelopen half jaar al ontzettend is verbeterd. Bovendien is het een bekend probleem, dus zal Google er misschien wel mee aan de slag gaan. Ik heb er in ieder geval zeker vertrouwen in dat het goed gaat komen. Soms moet ik gewoon wat meer geduld hebben! Ik heb inmiddels al een aantal blogposts gemaakt op mijn Chromebook en afgezien van de foto's (die soms dan ook weer wel ineens snel laadden... Ik heb er niet echt een verklaring voor, haha) werkt het super!

Het grootste pluspunt blijft voor mij wel de prijs. Ik heb mijn Chromebook voor €250,00 gekocht bij de Media Markt. Voor deze prijs kun je zeker geen normale laptop kopen, om over een Macbook nog maar te zwijgen! De Macbook die heel erg op mijn nieuwe geliefe Chromebook leek, lag afgeprijsd in de winkel voor zo'n €900,00. Nou, uhm, doe mij dan mijn Chromebookje maar! ;-)

Ik ben erg benieuwd wat jullie van mijn nieuwe aankoop vinden. En of jullie nu het principe al wat beter snappen. Zouden jullie voor een Chromebook gaan als je laptop stuk zou gaan, of zou je dan toch nog even verder sparen voor een gewone laptop?

♥ Saskia

FORMER PARADES IS ON: BLOGLOVIN | FACEBOOK | GOOGLE PLUS | TWITTER | LOOKBOOK | INSTAGRAM | STYLIGHT | PINTEREST

6 comments:

 1. Die prijs verbaasde me echt heel erg! Mooi ding zeg! Ik weet niet zeker of ik volledig online zou willen werken, maar voor die prijs ziet hij er echt goed uit.

  ReplyDelete
 2. Euh wat? 250 EUR? Dat is echt geen geld! Ik denk dat de laptop zelf echt wel een goede kwaliteit heeft, Samsung maakt al jaren de harde schijf en andere hardware voor Apple, dus eigenlijk krijg je een erg vergelijkbare kwaliteit voor veeeeeel minder geld. Het enige wat me afschrikt is het besturingsprogramma. Ik werk erg graag met Apple en ook met Windows 7, dus ik zou het zelf wel moeilijk vinden daar vanaf te stappen. Super dat je dit deelt!

  X Sara

  ReplyDelete
 3. Aahaaa, nu snap ik het. En wat een goede aankoop voor zo'n prijs. Wow.

  ReplyDelete
 4. Echt heel goedkoop. Toch lijkt het me vervelend, ik werk veel met programma's als photoshop, dus dat moet allemaal wel snel genoeg gaan. Daarnaast zijn Word en de andere office programma's wel enorm handig voor school, als je iets even naar iemand op moet sturen. Ik zou nooit voor een Apple gaan, maar ik zou denk ik wel sparen voor een iets duurdere Windows laptop. Toch fijn dat je je mening deelt, want nu weet ik tenminste hoe het allemaal werkt. x

  ReplyDelete